Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τριλογια - Το σπαθι των παγων


Το περιπετειωδες μυθιστορημα "Το σπαθι των παγων" ειναι μια κωμικη σειρα βιβλιων φαντασιας της Disney.Τα 3 πρωτα επεισοδια δημιουργηθηκαν μεταξυ του 1982 και του 1985 απο τον Ιταλο δημιουργο Massimo De Vita.
Τα επεισοδια ειναι:
  • Το σπαθι των παγων
  • Οι αγωνες του Αργκααρ
  • Η επιστροφη του πριγκηπα της Ομιχλης
Σχεδον 10 χρονια μετα (1993) δημοσιευτηκε και το 4ο επεισοδιο με τιτλο:"Η ωραια κοιμωμενη στο διαστημα" (Bella adormentata del cosmo)


Οι κυριοι χαρακτηρες του εργου ειναι ο Γκουφη,ο Μικυ Μαους,ο Μποζ,ο σοφος Γιορ,ο Γκουνι Χελμ με την αρκουδα του,ο πριγκηπας της Ομιχλης με ολους τους υποτελικους του και ο Πλουτο (ο οποιος θα παιξει μεγαλο ρολο στο 3ο επεισοδιο)


Η τριλογια το Σπαθι των Παγων δημοσιευτηκε στην Ελλαδα το 1990 σε ενα ξεχωριστο τομακι, ενω επαναδημοσιευτηκε το 2009 απο την σειρα "Τα μεγαλα σηριαλ"





Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επεισοδιο ΄Δ:H ωραια κοιμωμενη στο διαστημα

Το επεισοδιο "Η ωραια κοιμωμενη στο διαστημα" ειναι το 4ο μερος που ολοκληρωνει την ιστορια "Το σπαθι των Παγων".
Στην αρχη προοριζονταν να ολοκληρωσει το επεισοδιο "Η επιστροφη του πριγκηπα της Ομιχλης" αλλα τελικα δημοσιευτηκε σε 2 ξεχωριστα μερη.


Ο Μικυ και ο Γκουφη επιστρεφουν για ακομα μια φορα στο Αργκααρ.Η μασκα του πριγκηπα της Ομιχλης ζωντανευει για ακομα μια φορα,προξενωντας σε ολους τους κατοικους υπνηλια!Και το μονο ατομο που μπορει να σωσει το Αργκααρ (με την βοηθεια των δυο φιλων μας βεβαια) ειναι μια δεκαεξαχρονη πριγκηπισσα!
Η πριγκηπισσα ομως εχει πεσει και αυτη σε υπνο και θα πρεπει για να ξυπνησει να την φιλησει ενας ηρωας (χαρα στον Γκουφη!)



Διαβαστε το 4ο επεισοδιο της σειρας :






edit:
Το 4ο αυτο επεισοδιο δεν εχει κυκλοφορησει στην Ελλαδα,και ως εκ τουτου η μεταφραση εγινε απο το Ιταλικο τευχος.
Την μεταφραση την εκανε ο φιλος FIGOLFIN απο το greekcomics.
Οποτε ολα τα ευσημα πανε σε αυτον!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Επεισοδιο ΄Γ:H επιστροφη του πριγκηπα της Ομιχλης



Αλλος ενας χρονος εχει περασει και ο Μικυ με τον Γκουφη κληθηκαν για ακομα μια φορα να ταξιδεψουν σε καποια αλλη διασταση!
Ο Πλουτο μετα απο λαθος της Μιννι ταξιδεψε αθελα του με τον "διαστημικο μεταφορεα" και ο Γιορ καλεσε τους δυο φιλους μας μεσω των ονειρων τους να τους βοηθησουν για ακομα μια φορα γιατι ο πριγκηπας της Ομιχλης επεστεψε...


Παρακατω μπορειται να διαβασετε την ιστορια:


Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Επεισοδιο ΄Β:Οι αγωνες του Αργκααρ



Ο Μικυ και ο Γκουφη επιστρεφουν πισω στην χωρα του Αργκααρ.Κληθηκαν από τον σοφο Γιορ γιατι  ένα ηφαιστειο απειλει να καταστρεψει ολοκληρη την Ουλουλανδη!Το μονο που μπορει να ανατρεψει αυτην την κατασταση είναι να ριξουν ένα κομματι Σεληνιτη μεσα στον κρατηρα.Και το τελευταιο κομματι το εχει στην κατοχη του ο βασιλιας των Μπεντων.


Ετσι λοιπον ο «ξαδερφος» του Αλφ θα λαβει μερος στους αγωνες που διοργανωνει ο βασιλιας με επαθλο το κομματι Σεληνιτη.
Στους αγωνες όμως παιρνει μερος και ο μαυρος καβαλαρης,ένα ανικητο ρομποτ που εστειλε η βασιλισσα των Χθονιων!


Θα τα καταφερει αραγε ο ξαδερφος του Αλφ;


Μπορειται να διαβασε το 2ο επεισοδιο παρακατω:


Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Επεισοδιο Ά:Το σπαθι των Παγων




Η ιστορια λαμβανει μερος σε μια φανταστικη χωρα,το Αργκααρ,μια περιοχη που ηταν υπο την κυριαρχια του κακου πριγκηπα της Ομιχλης,ενος κατοικου της Κοιλαδας της Ομιχλης,ο οποιος επρεπε να φοραει μια ειδικη μασκα για να μπορει να παιρνει σαρκα και οστα!
Ο μονος τροπος για να νικηθει ειναι απο το Σπαθι των Παγων το οποιο πρεπει να καρφωθει στην εισοδο της Κοιλαδας ωστε ο Πριγκηπας να μην μπορει να βγει!Και μονο ενας τα εχει καταφερει:ο Αλφ!


Ο Αλφ ομως ζει σε μια αλλη διασταση απο αυτην του Αργκααρ και ετσι ο σοφος Γιορ στελνει τον Μποζ με τον διαστημικο μεταφορεα να φερει πισω τον Αλφ!Ο χαζουλης Μποζ ομως μπερδευει τις διαστασεις και βρισκεται αθελα του στο Μικυ Σιτυ την παραμονη των Χριστουγεννων!


Αυτο ηταν!
Μια τρελή και επικίνδυνη περιπέτεια ξεκινάει για το γνωστό δίδυμο. 
Μια περιπέτεια που θα τους πάει σε έναν περίεργο κόσμο, θα  συναντήσουν γοητευτικές βασίλισσες, θα εξημερώσουν άγρια σκυλιά, θα πετάξουν με τεράστια πουλιά, θα περπατήσουν πάνω σε ουράνια τόξα, θα κερδίσουν τη φιλία ενός σπουδαίου τοξότη και της αρκούδας του, θα χαθούν στα αυτιά ενός γίγαντα, θα καβαλήσουν έναν δράκο που δεν υπάρχει και θα βρούνε το Σπαθί των Πάγων.



Μπορειται να διαβασετε παρακατω τα 3 κεφαλαια του επεισοδιου "Το σπαθι των Παγων"




Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Γελιο και χαρα



Το Γέλιο και Χαρά ήταν ιστορικό ελληνικό περιοδικό κόμικς των εκδόσεων Πεχλιβανίδη (Ατλαντίς). Το περιοδικό ήταν εβδομαδιαίο, σε διαστάσεις 18 Χ 25, είχε 26 σελίδες (+ 2 για εξώφυλλο) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954, παρότι το copyright των πρώτων 8 τευχών ανέφερε το έτος 1953, χρονιά κατά την οποία τυπώθηκαν. Με τρία μεγάλα διαλείμματα, το πρώτο την περίοδο 1958-60, το δεύτερο την περίοδο 1961-62 και το τρίτο την περίοδο 1965-1966 το περιοδικό συνέχισε την κυκλοφορία του μέχρι το έτος 1970 εκδίδοντας συνολικά 603 τεύχη. Η τιμή πώλησης στα πρώτα 12 τεύχη ήταν 3.000 δραχμές.


Από το τεύχος 13, λόγω της κοπής των μηδενικών που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 1954 από την τότε Κυβέρνηση, η τιμή έγινε 3 δραχμές και παρέμεινε σταθερή για τα επόμενα 16 χρόνια, ως το τέλος της έκδοσης.
 Το Γέλιο και Χαρά τυπωμένο εξ' ολοκλήρου σε τετραχρωμία off-set, σε μιαν εποχή που το χρώμα ήταν σπάνιο από τον τύπο και τα περιοδικά "ποικίλης ύλης" δημιούργησε πραγματική "επανάσταση" στο χώρο των παιδικών εκδόσεων κόμικς. Η σειρά γνώρισε στο παιδικό κοινό της εποχής τους ήρωες του Ουώλτ Ντίσνεϋ (Ντόναλντ Ντακ, Μίκυ Μάους, Θείος Σκρουτζ, Πλούτο, Γκούφη, Τσιπ και Ντέηλ, Το λυκόπουλο, κ.λπ.), αλλά και των άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών, όπως ήταν η Warner Bros (Μπαγκς Μπάννυ, Τουήτυ και Συλβέστρος, Ντάφυ Ντακ κλπ) η M.G.M. (Τομ και Τζέρρυ), και η εκδοτική "Western Printing" (Μικρή Λουλού, Θείος Βίγλη).


Το πρώτο τεύχος με τίτλο "Ο Μίκυ Μάους και ο Πλούτο αιχμάλωτοι των μυρμηγκιών" κυκλοφόρησε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 1954. Τα πρώτα 56 τεύχη είχαν άριστη εκτύπωση για τα δεδομένα της εποχής και άψογη εμφάνιση. Τα καρέ των ιστοριών χάρις στη λιθογραφική επεξεργασία είχαν εξαίρετη χρωματική απόδοση και τα κείμενα στα μπαλονάκια των διαλόγων ήταν επιμελώς στοιχειοθετημένα. Εν συνεχεία, για λόγους ευκολίας και οικονομίας, προτιμήθηκαν άλλες λύσεις και η ποιότητα του περιοδικού σημείωσε απότομη πτώση. Τα σκίτσα αντιγράφονταν σε ρυζόχαρτο και χρωματίζονταν από Έλληνες καλλιτέχνες με αποτέλεσμα την απώλεια λεπτομερειών στο φόντο και την παραποίηση της γραμμής σχεδιασμού. Τα μπαλονάκια διαλόγων έγιναν επίσης χειρόγραφα και σε μερικά εξώφυλλα επαναχρησιμοποιούσαν μεμονωμένα καρέ ιστοριών. 
 Τα 211 τεύχη της περιόδου 1954-1958 κυκλοφορούσαν κάθε Κυριακή. Οι ιστορίες της Disney ήταν οι λιγότερες αριθμητικά, αποτελούσαν περίπου το 1/3 των τίτλων, προκαλούσαν όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση.




 Κυρίαρχες ανάμεσα τους οι μεγάλες περιπέτειες του Ντόναλντ Ντακ δια χειρός Καρλ Μπαρκς (Στην Αρχαία Περσία, Η μαγική κλεψύδρα, Η χρυσή περικεφαλαία, Στο τσίρκο) που ουσιαστικά έδωσαν το στίγμα ποιότητας του περιοδικού.



Μετά από μακρά διακοπή της σειράς λόγω διαφορών με την εταιρεία Disney, ο Πεχλιβανίδης επαναδιαπραγματεύθηκε και ανανέωσε τα πνευματικά δικαιώματα. Από το καλοκαίρι του 1960 μετέθεσε την ημέρα κυκλοφορίας από την Κυριακή στο Σάββατο και συνέχισε την έκδοση του Γέλιο και Χαρά ως το 1961. Τότε διέκοψε για μερικούς μήνες πειραματιζόμενος με την έκδοση ενός νέου περιοδικού "ποικίλης ύλης" με τίτλο Το περιοδικό του Μίκυ Μάους (Ιούνιος -Δεκέμβριος 1961), που εξέδωσε με ήρωες της Disney, προσθέτοντας στην ύλη παιχνίδια, διηγήματα και μικρά άρθρα για τη φύση και την επιστήμη. 
 Η αποτυχία του νέου περιοδικού υποχρέωσε τον εκδότη να αναστείλει την έκδοση του και να επανεκδόσει εσπευσμένα το γνωστό και αποδεκτό Γέλιο και Χαρά. Τα επόμενα κανονικώς αριθμημένα τεύχη της περιόδου 1962-1965, ελαχιστοποίησαν τις ιστορίες των άλλων εταιρειών δίνοντας έμφαση στους ήρωες της Disney, και προπαντός στον Θείο Σκρουτζ, που ήταν πλέον ο δημοφιλέστερος ήρωας των παιδικών κόμικς. 





Στα τεύχη της περιόδου δεσπόζουν οι μεγάλες και πολυσέλιδες περιπέτειες του Σκρουτζ, όλες σχεδιασμένες από τον Καρλ Μπαρκς (Ο θησαυρός του Οδυσσέα, Το ριγωτό ρουμπίνι, Το δάσος με τα εκατομμύρια, Όλα για μια δεκάρα, Τα πολλά πρόσωπα της μάγισσας, Το στέμμα των Μάγια, κ.λπ.)
 Το περιοδικό διέκοψε ξανά την έκδοση του το 1965 με τελευταίο τεύχος το υπ' αριθμ. 400, (τίτλος: Ντόναλντ Ντακ. Ο χορός της βροχής) το οποίο τυπώθηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε. Αιτία της διακοπής ήταν η συνεχής πτώση των πωλήσεων που έκαναν διστακτικό τον εκδοτικό οίκο στην καταβολή του μεγάλου ποσού που απαιτούνταν για την ανανέωση των πνευματικών δικαιωμάτων.


Το 1966, άλλος εκδοτικός οίκος απέκτησε τα δικαιώματα της Disney, και εξέδωσε το περιοδικό Μίκυ Μάους στα πρότυπα του ιταλικού Topolino, δηλαδή σε μικρό σχήμα και κατά το ήμισυ έγχρωμο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Πεχλιβανίδης, για μιαν ακόμα φορά προχώρησε στην επανέκδοση του Γέλιο και Χαρά, με τους ήρωες των υπολοίπων εταιρειών. Το πρώτο τεύχος της νέας περιόδου αριθμήθηκε με το νούμερο 400 και είχε ως τίτλο Η Μικρή Λουλού πετάει στον αέρα. Η ημέρα κυκλοφορίας επίσης άλλαξε. Αυτή τη φορά ορίστηκε η Τετάρτη, ώστε να προηγείται κατά δύο ημέρες της έκδοσης του ανταγωνιστικού Μίκυ Μάους.


Η νέα περίοδος περιελάμβανε παλαιότερα τεύχη με νέα αρίθμηση (ανατυπώσεις) και λίγα καινούργια. Περισσότερο στηρίχτηκε στους ήδη γνωστούς και δημοφιλείς χαρακτήρες: Μπαγκς Μπάννυ, Τομ και Τζέρρυ, Τουήτυ και Συλβέστρο, Ντάφυ, Μικρή Λουλού, κ.ά., αλλά δοκίμασε και λίγους νεότερους όπως ο Γούντυ Γουντπέκερ, και η Μπι-Μπι. Η έκδοση ήταν αρτιότερη της πρώτης και η ποιότητα της μετάφρασης παρέμεινε αξεπέραστη και στις νέες ιστορίες. Τα παλαιότερα τεύχη επανατυπώθηκαν με νέα χρωματική επεξεργασία σε καταλληλότερο χαρτί και είχαν άψογα εξώφυλλα με λαμπερά χρώματα. Εντούτοις οι πωλήσεις παρέμειναν σχετικά χαμηλές και οδήγησαν στην οριστική διακοπή της έκδοσης, το 1970, με τον αριθμό 603 να είναι και ο τελευταίος της σειράς (τίτλος: Μπαγκς Μπάννυ).





Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ιστοριες Carl Barks-Μακροβουτια και λαχταρες


Τον Ιουλιο του 1956,στο περιοδικο Walt Disney΄s comics and stories,o μεγαλος δημιουργος δημοσιευει μια ακομα ιστορια με πρωταγωνιστη τον Ντοναλντ Ντακ και τα τρια ανηψακια του.



Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Αστεριξ



Αστερίξ είναι ο τίτλος ενός κόμικ των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Υντερζό (σκίτσα). Η ονομασία του προέρχεται από το βασικό χαρακτήρα της σειράς: Αστερίξ. Η σειρά ξεκίνησε το 1959 και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977) ο Ουντερζό συνεχίζει ως σήμερα τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους.


Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Αρμορικής, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Οι προσπάθειες του Ιουλίου Καίσαρα να υποτάξει το χωριό, πάντα με αποτυχημένη κατάληξη, είναι το κύριο θέμα του κόμικ. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο Οβελίξ, πάντα καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Καίσαρα. Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (αφού πρώτα δεθεί και φιμωθεί ο βάρδος Κακοφωνίξ).


Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, (μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο). Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη. Σε χώρες όμως με ισχυρή εγχώρια παραγωγή κόμικς, όπως οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία, δεν είναι τόσο διαδεδομένο.



Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα "Χωριό του Αστερίξ", που έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (πέρα από τα καθαρά γαλλικά αστεία), εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντώνται στο σενάριο. Από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς (όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και άλλοι).




 Βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε -ιξ. Αιτία γι' αυτό είναι το όνομα του ιστορικά υπαρκτού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix (ελλ. Βερσεζεντορίξ), ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα. Αλλά και τα ονόματα των άλλων λαών που εμφανίζονται έχουν συνήθως κοινή κατάληξη: τα ονόματα των Ρωμαίων λήγουν σε -ους, των Γότθων (Γερμανών) σε -ικ, των Νορμανδών σε -αφ. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά ονόματα είναι λογοπαίγνια είτε λόγω της σημασίας τους στα Λατινικά είτε σε συνδυασμό με τη γαλλική προφορά.





 Στις διάφορες περιπέτειές του ο Αστερίξ γυρίζει πολλές χώρες. Σε κάθε χώρα συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα για τον κάθε λαό.

  •  Οι Γότθοι είναι πειθαρχημένοι και μιλιταριστές, αποτελούνται από πολλές φυλές που πολεμούν μεταξύ τους (αναφορά στη Γερμανία πριν τον Μπίσμαρκ), ενώ φορούν το χαρακτηριστικό κράνος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
  •  Οι Ελβετοί είναι ουδέτεροι, τρώνε φοντύ, έχουν μανία με την καθαριότητα και με τα ρολόγια (κλεψύδρες) και σέβονται πάνω απ' όλα το τραπεζικό απόρρητο.
  •  Οι Βρετανοί είναι φλεγματικοί, ψύχραιμοι, πίνουν κάθε μέρα στις 5 ζεστό νερό με μια σταγόνα γάλα (μέχρι να τους φέρει ο Αστερίξ το τσάι), πίνουν χλιαρή μπύρα, τρώνε άνοστα βραστά φαγητά με σάλτσα μέντας.
  •  Οι Κορσικανοί είναι οξύθυμοι, πατριώτες, έχουν βεντέτες μεταξύ τους και κοιμούνται απαραιτήτως το μεσημέρι.
  •  Οι Έλληνες τρώνε "γεμιστά αμπελόφυλλα", πίνουν ρετσίνα και έχουν πάντα έναν ξάδερφο για την κατάλληλη δουλειά.
  •  Οι Νορμανδοί πίνουν ακατάσχετα, δε γνωρίζουν το φόβο (προσπαθούν να τον ανακαλύψουν) και στη χώρα τους η νύχτα διαρκεί έξι μήνες.
  •  Οι Βέλγοι μιλούν με περίεργη προφορά και σνομπάρουν τους Γαλάτες.