Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Λοχαγος Μαρκ--Η ταινια (για cult καταστασεις)


Κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 αναπτύχθηκε στην Τουρκία μια τάση παραγωγής ταινιών βασισμένων σε γνωστά διεθνή κόμιξ (που προφανώς είχαν κοινό στην Τουρκία) σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρούσα ταινία βασισμένη στις ιστορίες με ήρωα το Λοχαγό Μαρκ που γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες της Περιπέτειας. Με δεδομένη την απουσία αναφοράς στο κόμιξ ή τους δημιουργούς του πιθανολογώ ότι η ταινία γυρίστηκε χωρίς άδεια από τους δημιουργούς.

Η ταινία είναι του 1971 με σκηνοθέτη τον Tunc Başaran (1938), ο οποίος την ίδια χρονιά είχε γυρίσει και μια μεταφορά του Μάγου του Οζ. Ο Salih Guney (1943-, o Τούρκος James Dean σύμφωνα με τη Wikipedia) ερμηνεύει τον λοχαγό Μαρκ. Μπέτυ είναι η Gulgun Erdem (1951-) sex symbol της εποχής (της εποχής είπαμε) η οποία τη δεκαετία 1964-1974 έπαιξε σε 100 περίπου ταινίες μεταξύ των οποίων και 2 τούρκικων Ταρζάν. Ο Suleyman Turan (1936-), ο πιο αξιοπρόσεκτος από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν, ερμηνεύει τον Θλιμμένο Μπούφο με μια καθαρά κωμική προσέγγιση και είναι ο ρόλος που θα μείνει στη μνήμη του θεατή. Τέλος ο Ali Sen (1918-1989) ερμηνεύει τον Μίστερ Μπλουφ κουρασμένα.
Η υπόθεση της ταινίας είναι μια τυπική υπόθεση ενός τεύχους περιπέτειας με το λοχαγό Μαρκ. Υπάρχουν μερικές σκηνές μάχης με τους Άγγλους, ένα φλερτ για τον Μαρκ, ο Φλοξ που δαγκάνει το Θλιμμένο Μπούφο (δε λέω που) ο Θλιμμένος Μπούφος που θρηνεί το θάνατο του τρισπάπου του (που έγινε δεκαετίες πριν) και που ανασύρει από τη μνήμη του μερικά ρητά. Στα μείον η απουσία του Γάντζου Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά-έκπληξη σε σχέση με το κόμιξ είναι μια ερωτική σκηνή μεταξύ του Μαρκ και της Μπέτυ αλλά κάπως έπρεπε να δικαιολογήσει και η Erdem το μισθό της.


Για να "απολαυσετε" την ταινια καντε κλικ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ ωραία κίνηση nikostax!! Μία εβδομάδα γεμάτη Περιπέτεια και κυρίως Λοχαγό Μαρκ!! Συνέχισε έτσι! Το μόνο κακό είναι ότι διαγράφτηκαν τα links από το Mediafire. Αν μπορείς να το ανεβάσεις στο Mega ή αν θες στείλε μου σε μένα την ταινία για να την ανεβάσω εγώ.

    Υ.Γ: H ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους ή τουλάχιστον αγγλικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή