Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

ΓκουφηΟ Γκούφυ  είναι δημοφιλής ήρωας των κινουμένων σχεδίων των Walt Disney Pictures. Έχει μορφή σκύλου και είναι γκαφατζής και αδέξιος. Στην αμερικανική ονομασία (Goofy) η ετυμολογία είναι από το Goof, που σημαίνει ανόητος, και την κατάληξη -y. Είναι φίλος με τον Μίκυ Μάους. Οι δύο αυτοί φίλοι έχουν εμφανιστεί μαζί σε πολλές ταινίες όπως:

  •  Ο Μίκυ αστυνομικός και ο Γκούφυ βοηθός του
  •  Ο Μίκυ εναντίον του φοβερού ληστή της Δύσης
  •  Ο Μίκυ και ο Γκούφυ εγκέφαλος του αιώνα 


Από θεατής...σταρ 

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Mickey’s Revue (1932), στο πλήθος που παρακολουθούσε το σόου του Μίκυ υπήρχε και ένας περίεργος τύπος ο οποίος φαινόταν να διασκεδάζει τόσο ώστε να ενοχλεί, με τα γέλια του, τους υπόλοιπους θεατές. Αυτό έπεισε τους σχεδιαστές της Disney να μετατρέψουν τον χαζοχαρούμενο σε ήρωα. Αφού του έβγαλαν τα γυαλιά και το γενάκι, προκειμένου να είναι πιο συμπαθής, τον ονόμασαν Dippy Dawg, δηλαδή «Τρελό Σκύλο». Στην Disney ωστόσο, σύντομα άρχισαν να τον αποκαλούν «The Goof»... οπότε και έμεινε το όνομα Γκούφυ.


Ο σχεδιαστής που του έδωσε ζωή

O Άρθουρ Μπάμπιτ (1907-1992), εξαίρετος γραφίστας και εκπαιδευτής των σχεδιαστών κινουμένων σχεδίων της Disney, ήταν βραδυκίνητος και καμπούριαζε ελαφρώς. Το ίδιο και ο Γκούφυ, και ενδεχομένως για το λόγο αυτό να ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε τις δυνατότητες του έως τότε παραγνωρισμένου ήρωα. Αφότου προσελήφθη από τα Studio Disney το 1932, σε διάστημα εννέα ετών ο Αρτ Μπάμπιτ δημιούργησε ήρωες που έμειναν στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, από την Κακιά Βασίλισσα της ιστορίας «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» (1937) έως τον Τζεπέτο του «Πινόκιο» (1940), τα μικρά μανιτάρια που χορεύουν στην ταινία «Φαντασία» (1940) και τον πελαργό στο «Ντάμπο» (1941). Το 1941, εγκατέλειψε την Disney για να επιστρέψει πάλι μόνο από το 1946 έως το 1947, οπότε και αποφάσισε να μετατρέψει τον Γκούφυ σε κύριο πρωταγωνιστή και ηθοποιό τόσο ολοκληρωμένο όσο και διασκεδαστικό. Έτσι, τον έπλασε ως καρικατούρα των νευρώσεων του σύγχρονου ανθρώπου. 
Super Goofy

Ο Σούπερ Γκούφυ είναι ήρωας των κινουμένων σχεδίων των Walt Disney Pictures. Είναι ο ίδιος ο Γκούφυ, αλλά έχει πάρει την μορφή σούπερ ήρωα, που σώζει τον κόσμο και καταδιώκει τους κλέφτες. Την σούπερ δύναμή του την προμηθεύεται από τα σούπερ φυστίκια τα οποία, εντελώς τυχαία, είχαν φυτρώσει στον κήπο του. Παρά τις απίθανες δυνάμεις του, παραμένει ντροπαλός και αθώος.


Ο Σούπερ Γκούφυ γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1965 από το σχεδιαστή Πολ Μάρι σε σενάρια του Μπομπ Ογκλ και του Ντελ Κόνελ. Παραμένει αδιόρθωτα άμυαλος και αν από τη μια πετυχαίνει σπουδαία κατορθώματα, από την άλλη προκαλεί άλλες τόσες καταστροφές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ήρωας με την πιτζάμα από φανέλα έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα σούπερ ήρωες πολύ πιο ικανούς από αυτόν.Ο Σούπερ Γκούφυ αποκτάει τις δυνάμεις του τρώγοντας φυστίκια από μια σούπερ φυστικιά που βλάστησε τυχαία στον κήπο του. Τρώγοντας το φυστίκι, ο Γκούφυ μεταμορφώνεται σε Σούπερ Γκούφυ και ξεφωνίζει την διάσημη κραυγή "ΤΑΝΤΑΧ". Οι δυνάμεις που αποκτά δεν διαφέρουν πολύ από τις δυνάμεις του Σούπερμαν. Ο Σούπερ Γούφυ, μπορεί να δει μέσα από αντικείμενα,να ακούσει ήχους γαλαξίες μακριά, έχει σούπερ δύναμη, μπορεί να πετάξει και να φυσίξει με δύναμη ανεμοστρόβιλου. Δυστυχώς οι δυνάμεις του Σούπερ Γκούφυ εξασθενούν αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το φυστίκι. Για να ενεργοποιήσει ξανά τις δυνάμεις του πρέπει να ξαναφάει φυστίκι από την φυστικιά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου