Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Μικυ Μαους



Ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της παρέας της Disney. Το ποντίκι θρύλος!

 Ο Μίκυ Μάους είναι ήρωας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures. Έχει μορφή ποντικιού. Δημιουργήθηκε το 1928 στις ΗΠΑ από τον Ουώλτ Ντίσνεϊ και τον Ουμπ Άιβερκς  Λέγεται πως ο Ντίσνεϊ συνέλαβε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα ποντίκι ως πρωταγωνιστή ταξιδεύοντας κάποτε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ μαζί με τη γυναίκα του Λίλιαν.
















Ο Άιβερκς δημιούργησε επίσης το πρώτο στριπ του Μίκυ (εκδοχή σε κόμικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων Plane Crazy) που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1930, καθώς και την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, για την οποία παρήγε 700 σχέδια την ημέρα. Ο Μίκυ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, οι 5 από τις οποίες ήταν μεγάλου μήκους. Το 1928 πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες, την επόμενη χρονιά σε άλλες 10 και την επόμενη δεκαετία σε 91. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ, το οποίο απονεμήθηκε στον δημιουργό του, τον Ουώλτ Ντίσνευ .


Ο Μίκυ Μάους έκανε το ντεμούτο του στη μεγάλη οθόνη στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου 1928 με την ταινία Steamboat Willie (ατμόπλοιο Γουίλι). Σ' αυτήν την ταινία ο Μίκυ είναι καπετάνιος ενός πλοίου. Σημειώστε την ημερομηνία αυτή, πάντως, γιατί αυτή ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου.


Στο φανταστικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, ο χαρακτήρας του Μίκυ διαμένει στην ομώνυμη πόλη Μίκυ Σίτυ. Είναι αρραβωνιασμένος με τη Μίνι, ενώ καλύτερος φίλος του είναι ο Γκούφυ, ένας γκαφατζής και αδέξιος σκύλος. Το κατοικίδιό του είναι ο αγαπημένος του Πλούτο.


 Δουλεύει σαν ντεντέκτιβ λύνοντας διάφορες μυστηριώδεις αστυνομικές υποθέσεις. Τις υποθέσεις αυτές τις αναθέτει ο Ο' Χάρα, αρχηγός της αστυνομίας. Εχθροί του είναι κυρίως ο Μαύρος Πητ και το Μαύρο Φάντασμα.









Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ροντεο



Το περιοδικό περιείχε κόμικς ιστορίες με πρωταγωνιστή τον κάου-μπόυ Τεξ Ουίλερ. Ο χαρακτήρας Τεξ προέρχεται από την Ιταλία και στη χώρα μας είχε παρουσιαστεί παλαιότερα μέσα από άλλα περιοδικά (Tex, Ροκ κτλ). Πρόκειται για έναν άνδρα που δρα ημιπαράνομα, υπακούοντας όμως στους άγραφους νόμους της ηθικής και του δικαίου. Αργότερα, πηγαίνει με την πλευρά του νόμου και γίνεται ρέιντζερ ,ένας ρόλος που είχαν και άλλοι ιταλικοί χαρακτήρες κόμικς, όπως ο Κάπταιν Μίκυ, ο Ρίνγκο κτλ.


Σύμμαχός του, απ' όταν έγινε ρέιντζερ, ήταν ο Κιτ Κάρσον, ενώ βασικό ρόλο στις ιστορίες παίζει ο γιός του Τεξ, ο Κιτ και ένας Ινδιάνος Ναβάχο, ο Τίγρης Τζακ.


Στα τευχη του Ροντεο ,συμφωνα με το πνευμα των εκδοσεων εκεινης της εποχης,στην κεντρικη σελιδα υπηρχαν αφισες,χαρτοκοπτικες,παιχνιδια επιτραπεζια και αλλες προσφορες για τους αναγνωστες!





Οι ιστορίες που δημοσιεύθηκαν στην συγκεκριμένη έκδοση, προερχόταν από τις παλιές κλασσικές ιστορίες της ιταλικής σειράς και γι' αυτό ο ήρωας παρέμεινε «κλασσικός» στη χώρα μας και ξαναγαπήθηκε από τους νέους αναγνώστες. Δυστυχώς, όπως και κάθε άλλη σειρά στην Ελλάδα, δεν ευτύχισε να συνεχίσει για πολύ. Έτσι, σταμάτησε στο τεύχος 118, τον Σεπτέμβρη του 1990.


Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Βαβουρα-Περιοδικο της πλακας




Η Βαβούρα υπήρξε πολυθεματικό ελληνικό περιοδικό κόμικς της δεκαετίας του '80.

Το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 και ήταν αρχικά δεκαπενθήμερο, στη συνέχεια όμως έγινε εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Είχε σαν υπότιτλο το "εβδομαδιαίο περιοδικό της πλάκας" και περιείχε ένα πλήθος από μικρές χιουμοριστικές ιστορίες συνήθως μιας ή δύο σελίδων, οι οποίες ήταν κυρίως αγγλικής προέλευσης. Το εξώφυλλο ήταν έγχρωμο και το εσωτερικό του ασπρόμαυρο.

Οι ιστορίες ήταν μεταφράσεις απο τα Αγγλικά περιοδικά Beano, Buster και άλλα. Δεν έλειπαν και αναδημοσιεύσεις απο Ισπανικά κόμικς, όπως οι Zippy y Zappe και εξώφυλλα με τους Αντιρίξ και Συμφωνίξ, και η Οδός Τρέλλας 13 (13, Rue del Percebe) του Francisco Ibáñez Talavera, που βρισκόταν στο οπισθόφυλλο κάθε τεύχους.


Η "Βαβούρα" σημείωσε τεράστια επιτυχία στο νεαρό κόσμο της εποχής και ξεχώριζε από τα άλλα περιοδικά για το παρανοϊκό χιούμορ του. Η κυκλοφορία του συνέχισε μέχρι που πλησίασε τα 400 τεύχη (σε δύο περιόδους έκδοσης). Εκδότης του ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης.


Μπορειτε να διαβασετε 2 τευχη της "Βαβουρας" στην βιβλιοθηκη μας και να δειτε τα διαθεσιμα τευχη
που υπαρχουν για να συμπληρωσετε την συλλογη σας! 

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ποπαυ


Ο Ποπάι, ένας από τους πιο αγαπημένους χάρτινους ήρωες, «γεννήθηκε» το 1929 απ' το πενάκι του Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ. Γκρινιάρης, αλλά καλόκαρδος, δεν αποχωρίζεται ποτέ την πίπα και τη ναυτική στολή του. Όταν βρίσκεται σε μπελάδες τρώει σπανάκι, που του δίνει μια υπεράνθρωπη δύναμη για να υπερασπιστεί και να σώσει, συχνά, την αγαπημένη του Όλιβ. Παρότι κοντός, αμόρφωτος, με ιδιόμορφη εμφάνιση και φωνή, με ένα μάτι και κανένα δόντι, πολλοί τον θεωρούν ως τον πρόδρομο των υπερηρώων που κυριάρχησαν αργότερα στα κόμικς.

Ο 34χρονος μονόφθαλμος (εξ’ ού και το… Pop-Eye) ναυτικός με τα τεράστια μπράτσα, τα τατουάζ με τις άγκυρες και την μονίμως κρεμάμενη από το στόμα του πίπα, που όταν τρώει σπανάκι αποκτά υπερφυσική δύναμη. Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ανεμοστρόβιλου στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Λαϊκός, όχι τόσο μορφωμένος όσο θα τον ήθελε η αγαπημένη του Όλιβ («I yam what I yam = είμαι αυτό που είμαι», λέει συχνά με τη γνωστή του… αργκό) και γκρινιάρης. Δουλεύει σκληρά, είναι ειλικρινής και πιστός, με ξεκάθαρες απόψεις για το καλό και το κακό. Αν του φερθείς καλά, θα γίνει φίλος σου. Στην αντίθετη περίπτωση, καλύτερα να μην βρεθείς μπροστά του, ειδικά όταν έχει φάει σπανάκι. Συχνά, όταν είναι δεμένος, ρουφάει το… ζαρζαβατικό από την πίπα του! Εκτός από το «I yam what I yam», αγαπημένες και διάσημες φράσεις του είναι οι: «Well, blow me down» και «It’s all I can stands, I can stands no more».
Έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Ιανουαρίου του 1929, σε μία σειρά κόμικς της νεοϋορκέζικης εφημερίδας «Evening Journal». Η σειρά αυτή μετρούσε ήδη δέκα χρόνια ζωής, με πρωταγωνιστές την -μετέπειτα αρραβωνιαστικιά του- Όλιβ Όιλ, τον αδελφό της Κάστορ και τον αγαπημένο της Χαμ Γκρέιβι.
Η πρώτη εμφάνιση του Popey in the Thimble Theatre strip
Ο χαρακτήρας που εμφανίζεται στις δύο εικόνες είναι ο Castor Oyl, ο αδερφός της Olive Oyl.
Ο καθιστός είναι ο Ham Gravy, ο (πρώτος) αρραβωνιαστικός της Olive. 


Ο Ποπάι εμφανίστηκε σ' έναν δευτερεύοντα ρόλο και αμέσως κέρδισε την αγάπη των αναγνωστών. Σταδιακά, ο Σίγκαλ άρχισε να του δίνει όλο και μεγαλύτερους ρόλους, μέχρι που έγινε ο κεντρικός ήρωας και τελικά η σειρά πήρε το όνομά του. Μετά το θάνατο του δημιουργού του, το 1938, διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες ανέλαβαν το σχεδιασμό του, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά.

Όλιβ (Olive Oyl)

Η κοπέλα και συμβία του Ποπάυ. Η ψιλόλιγνη σαν… σκουπόξυλο φιγούρα της πρωταγωνιστεί στις ιστορίες του. Αποτελεί το μήλον της έριδος για τους Ποπάυ και Βρούτο, που… σφάζονται μονίμως για τα μάτια της. Παρότι ερωτευμένη με τον Ποπάυ, εντυπωσιάζεται εύκολα από οποιονδήποτε άντρα έχει μεγαλύτερη μόρφωση, χρήματα και… καπιταλιστικά αγαθά από τον ήρωα μας (όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα του Βρούτο). Το όνομά της σημαίνει… ελαιόλαδο! Συνήθως κατσαδιάζει τον Ποπάυ για οτιδήποτε συμβαίνει. Είναι ο μοναδικός αυθεντικός χαρακτήρας του αρχικού «Thimble Theatre».
Σύμφωνα με τον Segar, η Olive έχει όχι μόνο αδερφό, αλλά ολόκληρη οικογένεια. Στην σειρά Thimble Theatre παρουσιάζεται κανονικά ο πατέρας της (Cole Oyl) αλλά και η μητέρα της (Nana Oyl). Ο Segar επίσης είχε δημιουργήσει τον Ham Gravy σαν αρραβωνιαστικό της (ο πρώτος....) , για την εξυπηρέτηση της πλοκής σε διάφορες ιστορίες, κάτι που άλλαξε σταδιακά μετά την εμφάνιση του Popeye.

















Στον κινηματογράφο, ο Ποπάι πρωτοεμφανίστηκε το 1933, στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι περιπέτειες του Ποπάι του ναυτικού». Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη έμελλε να είναι ακόμη πιο ένδοξη απ' ότι στις εφημερίδες. Μάλιστα, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ακόμη και τον Μίκι Μάους.


Μπρούτο ή Βρούτος (Bluto)



Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ποπάυ και βασικός ανταγωνιστής του για την αγάπη της Όλιβ.
Πάντοτε βγαίνει ηττημένος και… δαρμένος (συχνά καταλήγει στη φυλακή) από τις άπειρες κόντρες του με τον ναυτικό, παρότι πολύ πιο σωματώδης και θεωρητικά δυνατότερος.
Έχει άγρια φάτσα (με το χαρακτηριστικό του μουσάκι), βάρβαρη συμπεριφορά και κακό χαρακτήρα.
Προσπαθεί (αναποτελεσματικά ή πρόσκαιρα) να κερδίσει την Όλιβ από τον Ποπάυ, μόνος του ή με τη βοήθεια της κακιάς μάγισσας μητέρας του και των μηχανορραφιών της (δεν διστάζουν να την απαγάγουν).


Ο Ρεβυθούλης (Swee’Pea)


Ο… υιοθετημένος γιος του Ποπάυ. Βασιλικής καταγωγής, γεννήθηκε στην Ντεμόνια και μετά το θάνατο του πατέρα του έγινε ο διάδοχος του θρόνου.
Ένας κακός θείος του προσπαθούσε να τον βγάλει από τη μέση για να ανέλθει εκείνος στην εξουσία.
Η μητέρα του τον άφησε στην πόρτα του Ποπάυ, γνωρίζοντας την καλοσύνη και την αφοσίωσή του ναυτικού, εμπιστευόμενη σε εκείνον την ανατροφή του.
Μιλάει, γράφει, συμμετέχει σε καυγάδες, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους ακόμα…  μπουσουλάει! Η ηλικία του δεν προσδιορίζεται στο κόμικ.



Πολντό (Wimpy)

Από τις πλέον αστείες μορφές του κόμικ, ο χοντρούλης φίλος του Ποπάυ Πολντό έχει πάντα το μυαλό στο φαγητό, με ιδιαίτερη προτίμηση στα μπέργκερ (συνήθως κρατάει ένα ή περισσότερα στο χέρι και τα καταπίνει σαν κουφέτα). Είναι τεμπέλης, εγωιστής και φοβιτσιάρης. Μασουλάει κάτι σχεδόν πάντα και αδειάζει το ψυγείο της Όλιβ! Τις περισσότερες φορές δεν έχει λεφτά για να πληρώσει το φαγητό του και προσπαθεί να εξαπατήσει τους άλλους για να τον κεράσουν. Η φράση του «ευχαρίστως θα σε πλήρωνα την Τρίτη για ένα χάμπουργκερ σήμερα» έχει γίνει μέρος της αμερικάνικης διαλέκτου. Στα πρώτα comic strips του Thimble Theatre είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σταδιακά έγινε δευτερεύοντας χαρακτήρας.




Ο παππούς (Poopdeck Pappy)


Ο πατέρας του Ποπάυ. Το πρόσωπό του είναι ίδιο αλλά ο χαρακτήρας του είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνον του γιου του. Άξεστος, ασυνείδητος, αναξιόπιστος και πάντα μεθυσμένος. Πίνει, καπνίζει, ξενυχτάει και έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Εγκατέλειψε τον Ποπάυ όταν ήταν μικρός και έμεινε για καιρό εξαφανισμένος. Το αιώνιο παράπονό του είναι πως η σύνταξή του δεν καλύπτει τα έξοδα των τσιγάρων του και της έξαλλης ζωής που θέλει να κάνει! Σε κάποια επεισόδια εμφανίζεται και η γυναίκα του, που επίσης είναι ολόιδια ο Ποπάυ!








Δευτερεύοντες ήρωες







Εκτός από τους παραπάνω, την εμφάνισή τους στα κόμικ του Ποπάυ έκαναν και άλλοι ήρωες. Ο καλοκάγαθος Γίγαντας Γκρισίνο που ζούσε σε ένα νησί, μια φυλή σατανικών νάνων ονόματι «Μινγκς» που κατέστρωναν σχέδια εναντίον του Ποπάυ και ο τηλεπαθητικός σκύλος Τζιπ (Eugene the Jeep) που μπορεί να τηλε-μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο και… βλέπει το μέλλον!