Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κοκομπιλ


Ο υπέροχος ΚΟΚΟΜΠΙΛ του Γιακοβίτι κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1974 από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά και μας κράτησε παρέα έως τον Απρίλιο του 1975 (10 τεύχη).

 Απολαυστικό και τρομερά ιδιόρρυθμο σχέδιο, έγχρωμο σε μεγάλο μέγεθος, μηνιαία κυκλοφορία (στις 25 δρχ.) και πολλούς οπαδούς σε πολλές χώρες.
 Δυστυχώς κυκλοφόρησε σε μικρό τιράζ με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας.



Υπεύθυνος για τη μεταφορά του κόμικς στην ελληνική αγορά ήταν ένας συγγραφέας και εκδότης που έχει γράψει ιστορία στον περιοδικό τύπο: ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Ο δημιουργός του θρυλικού Μικρού Ήρωα και πολλών επιτυχημένων ηρώων ήταν εκείνος που κυκλοφόρησε μέσω των Γενικών Εκδοτικών Επιχειρήσεων τις περιπέτειες του χάρτινου καουμπόι.





















Οι περιπέτειες του Κοκομπίλ συνέχισαν να δημοσιεύονται μέχρι τον Απρίλιο 1975, συμπληρώνοντας 10 μήνες εκδοτικής ζωής. Η διακοπή της κυκλοφορίας του δεν σήμανε την οριστική απόσυρσή του από την μνήμη των κομικσόφιλων αναγνωστών. Τα 10 τεύχη που συνολικά κυκλοφόρησαν έγιναν πολύτιμα συλλεκτικά αποκτήματα, τουλάχιστον για όσους εκτιμούν τη γνήσια τρέλα που εισηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του.
Ύστερα από αυτόν τίποτα πια δεν ήταν σίγουρο στα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την Άγρια Δύση. Όσο για τη συναρπαστική εποποιία της κατάκτησή της, αποδείχτηκε ένα υπέροχο ...φιάσκο που μόνο ένας Κοκομπίλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας!

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Μιστερ Νο




Οι ίδιοι καλλιτέχνες (Guido Nolitta(Sergio Bonelli), Gallieno Ferri) που δημιούργησαν τον Ζαγκόρ εξέδωσαν τον Ιούνιο του 1975 το πρώτο τεύχος μίας μίνι σειράς που υπολόγιζαν να διαρκέσει 5 τεύχη. Ο ήρωας της όμως καθώς και το ασυνήθιστο περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται (η Αμαζονία) συντέλεσαν στο να γίνει η σειρά μια φοβερή επιτυχία που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 300 τεύχη(Ιταλία).

Ο Μίστερ Νο (Κύριος Όχι) είναι ο Αμερικάνος πιλότος Τζερόμ (Τζέρρυ) Ντρεϊκ. Επιζώντας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αηδιασμένος από τη βία του Δυτικού κόσμου τον εγκαταλείπει για να αναζητήσει τον “παράδεισο επί της γης” στο Μανάους, μία Βραζιλιάνικη πόλη στην καρδιά του Αμαζονίου. Εκεί αγοράζει ένα αεροπλάνο Πάϊπερ και κερδίζει τα προς το ζείν ως οδηγός τουριστών. Ειλικρινής έντιμος, λάτρης του αλκοόλ και των γυναικών, είναι επαναστάτης από τη φύση του, όπως δηλώνει και το παρατσούκλι του. Παρέμεινε στην περιοχή του Αμαζονίου ως το τεύχος 241 (της Ιταλικής βέβαια έκδοσης). Τότε αναγκάστηκε να φύγει και επέστρεψε στην Νέα Υόρκη. Μετά, πάντως, από πολλές περιπέτειες και εκεί, επίστρεφει πίσω στο Μανάους (τεύχος 273).






Στις περιπέτειες του ο Μίστερ Νο δεν έχει κάποιο μόνιμο συνεργάτη. Ο μόνος που μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι είναι ο πρώην Γερμανός στρατιώτης Ότο Κρούγκερ γνωστός και ως Ες-Ες με τον οποίο μοιράστηκαν λίγες ιστορίες και πολλά ποτά. Άλλοι φίλοι του στο Μανάους είναι ο μπάρμαν Πάουλο Αντόλφο, ο μηχανικός Αουγκουστίνο και ο τραγουδιστής Ντάνα Γουίντερ. Αντίστοιχους ρόλους στη Νέα Υόρκη παίζουν ο φλύαρος μπάρμαν Χάρβεϋ Φέννερ και ο ιδιοκτήτης καμπαρέ Μαξ Κούλβερ. Από τις αμέτρητες γυναικείες κατακτήσεις του θα
ξεχωρίσουμε μόνο μία, την όμορφη αρχαιολόγο Πατρίτσια Ρόουλαντ.



Ο Μίστερ Νο απεχθάνεται τη βία, αναγκάστηκε όμως να καταφύγει πολλές φορές σ’ αυτή για να σωθεί από τους εχθρούς του. Ο σημαντικότερος και πιο επικίνδυνος είναι ο πανίσχυρος Ιάπωνας Κένζο Ισχικάουα αρχηγός της «Νεκρής Λεγεώνας», κύριος λόγος και για την φυγή του Μίστερ Νο από την Βραζιλία.


Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε την 17η Απριλίου του 1976 με 136 ασπρόμαυρες σελίδες και κράτησε για 10 τεύχη. Επανακυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1986 με 100 σελίδες και αυτή τη φορά μένει μαζί μας για 56 μηνιαία τεύχη. Εκδότης: Στέλιος Ανεμοδουράς - Περιοδικός Τύπος